3 ting å tenke på når du velger konsulentselskap

3 ting å tenke på når du velger konsulentselskap

Det har de siste årene vært rask frammarsj av nye konsulentselskap. Selv om mange av disse selskapene ser like ut, så er det ofte større forskjeller enn det man tror. Vi i Vivende heier på mangfoldet av de forskjellige konsulentmodellene – og vi er sikre på at det finnes en modell der ute som er perfekt for deg. For konsulenter som er ute etter ny jobb er det viktig å tenke på helheten. De ansatte hos oss har erfaring fra titalls forskjellige konsulentselskaper. Vi har derfor samlet det vi mener er de viktigste elementene når man er på utkikk etter ny jobb:

1. Tilgang til eierskap 

Spesielt i mindre konsulenthus snakker man ofte om ansatteierskap, eller å være partner eller medeier. Ansatteierskap kan sikre at de som gjør jobben også eier bedriften. Det betyr at du kan være med og bestemme hvordan selskapet skal utvikles. Her er det viktig å få tilstrekkelig med informasjon.

Hvordan er bedriften organisert så de ansatte kan bli medeiere? Hva er mekanismene for å få overført eierskap? Får gründerne eller de første ansatte mest aksjer, i så fall hvor stor pott sitter de på? Eller fordeles andelene rettferdig over tid? Går overskuddet i selskapet tilbake til medeierne i form av utbytte? Og hvordan beregnes prising av aksjene? Her er det mange veier til mål som har store konsekvenser for hvordan eierskap i selskapet vil oppleves.

2. Konsekvens av frihet

Flere selskap tilbyr frihet: Jobb hvor du vil – og ta så mye fri som du vil. Husk å spørre hva som skjer! 

Ved høy fastlønn så får du mindre frihet fordi arbeidsgiver har egne forpliktelser, som å betale lønn. Med provisjonsbasert lønn så får du mer frihet til å velge, men vær klar over tapt inntekt og pensjon (hvis du er ansatt). Om ting går bra, vil provisjonsbasert lønn være høyere enn fastlønn, noe som gir deg frihet økonomisk sett. 

3. Sosial match 

Alle selskap sier de er en aktiv, sosial vennegjeng. Finn ut hva dette betyr i praksis ved å spørre hva de har gjort tidligere og hvor ofte de møtes. Stemmer disse tingene overens med det du trives med, gå for det! 

Drar selskapet på motorsykkeltur hvert år? Da er det kanskje ikke en sosial match for deg. Liker du å dra på restaurant å spise med kollegaer? Da passer det kanskje midt i blinken for deg!

Bonustips: Andre ting å tenke på når man velger ny jobb

  • Møt flere av dem som jobber i bedriften for å se om det er folk du vil trives med.
  • Har selskapet en flat eller tradisjonell struktur, med flere lag mellom- og toppledere? 
  • Sjekk om du blir ansatt eller underleverandør hos selskapet du snakker med. Her er det ikke noe rett eller galt svar, men det er fint å vært klar over at det er ting som faller på deg dersom du velger å være underleverandør. En del ting man tenker på som normalt som arbeidstaker i Norge, er ikke lenger like selvsagt som underleverandør – som dagpenger om du blir sagt opp og trygderettigheter.
  • Titt på regnskapene og se hvordan pengene i bedriften brukes og om det betales utbytte. I tilfelle, hvordan er eierstrukturen?
  • Undersøk hvordan pengene i selskapet blir investert videre.
  • Hvem er det som bestemmer din faglige utvikling og retning? Hva kan du forvente av videre utdanning? 
  • Undersøk hva miksen er av junior- og seniorkonsulenter.

 

Annet du kanskje er interessert i: