Gruppe samlet for første levering av vaksiner i Nepal

En av årets veldedighetsgaver går til vaksinekampanjen COVAX

Årlig donerer Vivende 2% av overskuddet etter skatt til veldedige formål. 2020 har vært et annerledes år, og vi har derfor valgt å donere penger til to veldedige formål. En av disse er vaksinekampanjen COVAX.

Hugo Bentzen, senior utvikler og konsulent hos Vivende, nominerte vaksinekampanjen. 

– Jeg synes valget av COVAX og bidrag til vaksiner for den fattige delen av verden falt veldig naturlig i den situasjonen vi er i og har vært i det siste drøye året. Det er en global pandemi, så uten en global vaksinasjon kommer vi til å leve med dette viruset og nye mutasjoner i overskuelig fremtid. Så her er det viktig at vi alle drar frem sosialdemokraten i oss og sørger for at alle får vaksiner, både for deres del og vår egen del, forteller Hugo.

En enorm skjevfordeling mellom fattig og rik

Vaksinealliansen Gavi, sammen med WHO, UNICEF og CEPI står bak COVAX. COVAX ble opprettet for å fordele COVID-19 vaksiner rettferdig og jevnt mellom alle de 190 landene som deltar. Dette er spesielt viktig for verdens 92 fattigste land som er helt avhengige av COVAX for å motta COVID-19 vaksiner. 

Logoer av CEPI, Gavi, Unicef, og WHO

Dessverre er en av hovedgrunnene til skjevfordelingen at rike land har kjøpt opp det meste av vaksinene. Blant annet har Norge sikret seg nok til å vaksinere den voksne befolkningen tre ganger. 

Vaksinekampanjen COVAX er allerede betraktet som en suksess

Sammenlignet med vaksinene mot H1N1, også kjent som Influensavirus A eller Svineinfluensa, der rike land kjøpe alt mens fattige land ikke fikk noe, er COVAX betraktet som en suksess. 

Vaksinekampanjen ble etablert som en felles innkjøpsmekansime. Med felles innkjøp kunne de forhandle en lavere pris, som er spesielt viktig da de fattigste landene ikke har økonomi til å forhandle gode priser på egenhånd. 

De første vaksinedosene mot COVID-19 ble rullet ut i fattige land knappe 100 dager etter rike land hadde satt sine første vaksiner–noe som er ekstraordinært. Så langt (per 6. mai) har COVAX rullet ut 54 millioner doser levert til 121 land. 

Over 300 vaksinedoser til mennesker i verdens fattigste land

COVAX mangler fortsatt omtrent 2,8 milliarder USD for å oppnå målsettingen om å kjøpe 1,8 milliarder doser. 

Takket være støtte fra små og store givere er de optimistiske på å kunne skaffe nok midler til å kjøpe inn over 1,8 milliarder doser COVID-19 vaksiner til de 92 fattigste landene. Tilgang på livreddende vaksiner for alle, uansett hvor man er født, er ikke bare et spørsmål om rettferdighet, det er også helt nødvendig for å bekjempe COVID-19 (og andre sykdommer) fordi så lenge viruset kan spre seg fritt og mutere til nye varianter, vil ingen av oss være helt trygge.

Tormod Simensen, Senior Donor Manager i Gavi er setter pris på støtten fra Vivende i sin melding til de ansatte.

– Kjære alle dere i Vivende – tusen takk for at dere valgte å støtte den global vaksinekampanjen COVAX i år. Takket være støtte fra dere i Vivende vil godt over 300 doser bli sendt til mennesker i verdens fattigste land slik at de kan bli vaksinerte mot COVID-19. Nok en gang tusen takk for støtten!

 

Vivende har tidligere år donert til blant annet Ingeniører Uten Grenser, Dråpen i Havet og Barnekreftforeningen. Les mer om Vivendes tidligere donasjoner her.


Ikke gå glipp av våre nyheter meld deg på vårt nyhetsbrev her