Portrettbilde av Bjørn, ansatt i Vivende

Frihet, fleksibilitet og eierskap gir en balansert hverdag

Bjørn Stærk er et kjent navn for mange som aktiv skribent og forfatter.  Nå har han akkurat kommet med sin fjerde bok – Togeventyret – som har fått gode kritikker.  Samtidig er Bjørn familiefar og konsulent i Vivende. Den fleksible livsstilen var et bevisst valg, og det var derfor han valgte Vivende.

Bjørn Stærk er en skikkelig morgenfugl, og dagen starter gjerne mellom 04-05. Da kan han nyte stillheten og kaffekoppen helt for seg selv, før resten av huset våkner til liv. Det er også på morgenen han er mest fokusert, så han benytter gjerne denne stunden til å skrive på et av prosjektene sine. Som konsulent i Vivende har han nemlig friheten og fleksibiliteten til å legge opp arbeidsdagen-  og mengden slik han selv ønsker. Og på den måten kan han kombinere to ulike yrker, og likevel få mer tid til familien enn han ville fått på en mer tradisjonell arbeidsplass. 

– Etter å ha jobbet i et tradisjonelt konsulentselskap i flere år ble jeg lei av rigide og byråkratiske forhold. Jeg ønsket meg mer fleksibilitet, mer fritid og muligheten til å jobbe med bokprosjekter på si. I tillegg mislikte jeg at mesteparten av inntektene gikk til eksterne eiere. Jeg spurte meg selv “det må da finnes en bedre måte?”, sier Bjørn.

Og det gjorde det. 

Eierskap er nøkkelen til fleksibilitet

Bjørn liker godt det varierte konsulentlivet med nye prosjekter, nye mennesker og nye utfordringer. Med eierskapsmodellen til Vivende er alle konsulentene medeiere, og de har satt opp en modell der alle på sikt skal kunne eie like mye av selskapet. Han tror dette er selve grunnlaget for fleksibiliteten.

Alle er på samme transparente modell og får lønn som en andel av ens omsetning. De fleste velger å jobbe normalt og tjene godt, men det er fint mulig å heller jobbe redusert for å bruke tiden sin på andre sider av livet. Med modellen vil man også med redusert arbeidstid sitte igjen med en anstendig utbetaling.

– Ansatteierskap er prinsippet for alt. Så lenge du har ansatteierskap, så kan du som ansatt bidra til å forme selskapet sånn du vil. Alle har ulike ønsker og krav til arbeidsplassen sin, og med en slik modell kan alle i fellesskap endre på det de ønsker. Når noen eksterne eier, så er det andres premisser som gjelder. Da er det ikke sikkert man får like mye tid til å skrive bøker, for eksempel, sier Bjørn. 

Sikkerhet og trygghet

Bjørn liker også tryggheten han får hos Vivende. Han synes det er fint å være en del av et team, der alle har ansvar for ulike oppgaver. Han tror det kan være skummelt å stå helt alene. 

– Jeg er flink til å programmere, så da vil jeg gjerne bruke tiden min på det. Så kan andre ta seg av markedsføringsarbeidet, regnskapsarbeidet og salgsarbeidet. Det å være selvstendig i seg selv er kanskje ikke alltid bra- det kommer an på premissene. Hos Vivende skjer det på konsulentens premisser, fordi det er vi som eier selskapet, sier han.

 

Fellesskap knyttet rundt modellen

Den varierte hverdagen passer Bjørn godt. Han synes det er fint å kunne gjøre to helt forskjellige ting, og koble hodet over på noe annet. Har han jobbet mye med IT i en periode, så kan han ta en pause og skrive litt. Han får tid med barna, han får sett familien mer på ettermiddagen og han kan ta en pause midt på dagen hvis han trenger det. Han tenker at alle har ulike prioriteringer, men om man ønsker å jobbe mindre, så burde arbeidsgiveren kunne legge til rette for det. 

– Denne fleksibiliteten handler kanskje ikke om konsulentlivet direkte- det handler om konsulentlivet hos Vivende. Der er det ingen som forventer 100 % faktureringsgrad av deg, hvis ikke du selv vil. Kunden har selvfølgelig sine ønsker, men hos Vivende er alle konsulentene aktivt med på å inngå avtaler. Så da kan du finne en løsning som passer for deg. Og selv om vi jobber på veldig forskjellige prosjekter har vi et fellesskap knyttet rundt modellen. Vi er felles medeiere i et selskap. Det binder oss sammen, avslutter han. 

Portrettbilde av Bjørn, ansatt i Vivende
Foto: Siw Pessar

Bjørn Stærk, Senior konsulent
E-post: bjorn.stark@vivende.no

 

Motta nyheter fra oss rett i innboksen, meld deg på vårt nyhetsbrev her